Fagforbundet Teater og Scene har i dag sendt inn uttalelse om revidert nasjonalbudsjett til Stortingets finanskomité.
I uttalelsen fokuserer vi på at alle tiltakene for å avhjelpe koronasituasjonen for kultursektoren må forlenges ut året for å sikre en planleggingshorisont og et handlingsrom å leve med. Støtteordningene for kultursektoren og kriseordningene for de på dagpenger, frilansere og lærlinger må sees i sammenheng, og avsluttes først når smitteverntiltakene bortfaller. Forutsigbarhet vil være den beste garantien for å sikre en god gjenåpning.
Uttalelse om revidert nasjonalbudsjett
Regjeringen la 11. mai frem et revidert nasjonalbudsjett preget av pandemi og krise. Det legges igjen opp til at staten skal bruke store summer på konsekvensene av pandemien, men tiltakene som videreføres varer ikke lenge nok for kultursektoren.
Den Nationale Scene
Det er svært gode nyheter at regjeringen foreslår 40 millioner kroner, og en tilsagnsfullmakt på 568,4 millioner i senere budsjettår til rehabilitering av Den Nationale Scene i Bergen. Fagforbundet Teater og Scene ser fram til denne etterlengtede moderniseringen av bygget som er et viktig ledd i å sikre både kunst av ypperste kvalitet, de ansatte en helsefremmende og meningsfylt arbeidssituasjon og publikum gode opplevelser.
Øremerkede midler til særskilte satsninger
Fagforbundet Teater og Scene er også glade for å se at det foreslås 1 mill. kroner til prosjektet Digital transformasjon ved Kilden teater og konserthus da det bygger opp under kulturpolitiske mål og virksomhetens samfunnsoppdrag.
Fagforbundet Teater og Scene er bekymra for at forprosjektet for rehabilitering av Nationaltheatret er forsinket. Vi er derfor fornøyde med den ekstra bevilgningen på ytterligere 7 millioner kroner for å ferdigstille forprosjektet i 2021.
Musikk- og scenekunstinstitusjonene
Det er gledelig at det avsettes 15 millioner kroner til musikk- og scenekunstinstitusjoner for å holde oppe aktiviteten og trygge at ansatte ved disse institusjonene holdes i arbeid. Dette forutsetter likevel at antallsbegrensninger for publikum oppheves allerede tidlig i høst og vi stiller spørsmål ved hvor realistisk dette er. Dersom myndighetenes pålegg om avstand mellom publikum videreføres, må tapte billettinntekter kompenseres. Differansen mellom normalt belegg og reelt antall publikummere grunnet f.eks. avstandsreglene må dekkes inn gjennom økonomiske tiltak ut over rammetilskudd.
Det er positivt at Kulturdepartementet er ambisiøse på sektorens vegne og Fagforbundet Teater og Scene er enige i at institusjonene er viktige lokomotiver i å sikre publikumstilbudet i gjenåpningen. Institusjonene er en viktig del av den kulturelle infrastrukturen som skaper positive ringvirkninger for hele kulturfeltet. Det ligger en forventning i at publikum vil komme tilbake så fort husene åpner og det er bra, men det må samtidig ikke bli en sovepute og økonomien må sikres forutsigbare rammevilkår. Fagforbundet Teater og Scene setter pris på de tydelige signalene fra Kulturdepartementet om at ansatte skal holdes i arbeid ved virksomhetene som får overføringer over statsbudsjettet.
Kompensasjon- og stimuleringsordningene
Regjeringa foreslår å forlenge ordningene ut oktober og øke ramma for kompensasjon- og stimuleringsordningene til kultursektoren med 950 millioner kroner. 400 av disse 950 millionene er
avsatt til arrangementer som allerede er gjennomført. At smittesituasjonen har gjort det vanskeligere å gjennomføre kulturarrangementer enn Regjeringen først trodde da de satte rammer for ordningene viser tydelig at behovet for forutsigbarhet og varighet stadig blir mer prekært.
Fagforbundet Teater og Scene mener at alle kompensasjonsordningene må forlenges ut året for å sikre kulturfeltet sårt tiltrengt forutsigbarhet. Mister man ordningene i oktober risikerer mange å stå i en vanskelig situasjon uten et sikkerhetsnett. Kultursektoren er en bransje med lang planleggingshorisont og det vil derfor ta tid å komme seg på beina igjen. Med en forutsetning om at ordningen avsluttes dersom smitteverntiltakene bortfaller er det liten risiko for bevilgende myndigheter, samtidig som virksomhetene får en planleggingshorisont og et handlingsrom de kan leve med.
Fagforbundet Teater og Scene stiller spørsmålstegn ved om det vil være riktig å sende signaler om at Kulturrådet fremover vil måtte være mer restriktive i tildelingen av stimuleringsmidler når det nettopp er økt aktivitet vi ønsker i gjenåpningen.
Fagforbundet Teater og Scene mener at underleverandører burde kompenseres på lik linje med arrangører. Det er en reell fare for konkursras blant virksomhetene som leverer teknisk utstyr og bemanning, spesielt nå som flere av de store festivalene i sommer er avlyst.
Kriseordninger
Regjeringen oppjusterer anslaget for arbeidsledigheten samtidig som de foreslår å stanse kriseordningene for de på dagpenger, arbeidsavklaringspenger, frilansere og lærlinger allerede 30. september. Regjeringen legger til grunn at dette er vesentlig lenger enn de ser for seg at strenge smitteverntiltak vil gjelde, samtidig som de foreslår at kompensasjonsordningen for næringslivet forlenges ut oktober. At tiltakene for arbeidsfolk skal stoppes tidligere enn tiltakene for næringslivet oppleves urimelig og skaper enda vanskeligere kår for kulturarbeidere som allerede har betalt en høy pris.
Lønnsstøtte
At ordningen som gir bedrifter støtte for å ta permitterte tilbake i arbeid videreføres for juli og august er Fagforbundet Teater og Scene positive til, men også dette tiltaket må forlenges ytterligere og bør utvides til å gjelde for bedrifter som står i fare for å måtte permittere ansatte på nytt. Det burde lønne seg å holde ansatte i arbeid framfor å permittere.
Norsk kulturråd
At Norsk kulturråd fra 2021 har fått nye oppgaver knyttet til forvaltningen av øremerkede tilskudd på Kulturdepartementets budsjett har skjedd uten at Fagforbundet Teater og Scene er kjent med at dette har blitt forutgående behandlet i samarbeid og forståelse mellom tilskuddspartene. Fagforbundet Teater og Scene ber Stortinget kreve at forvaltningen av disse oppgavene ikke overføres til Norsk Kulturråd. Slike endringer skal ikke gjøres uten grundig forarbeid i tett dialog med sektoren.