Etter en lang og krevende mekling har partene endelig kommet til enighet i hovedoppgjøret for Teateroverenskomsten, Den Norske Opera og Ballett og Operaen i Kristiansund.
Lønn
Det er avtalt et lønnsoppgjør i tråd med frontfagets ramme på 3,7%, gitt som et generelt kronetillegg til alle med virkning fra 1. april 2022.
Teateroverenskomsten
I Teateroverenskomsten er det avtalt at partsarbeid knyttet til overenskomstens kapittel 3 og 5 skal sluttføres i perioden. I tillegg skal partene kartlegge arbeidstiden de tre siste ukene før premiere og omfanget av reisetid ansatte har på turné. Det er avtalt at arbeidet med å innhente tallgrunnlag om lønnsforhold for ansatte med fagbrev videreføres og skal være klart slik at det kan danne grunnlag for forhandlinger om lønnsforhold for denne gruppa i mellomoppgjøret 2023.
Partene i det enkelte teater oppfordres til å diskutere muligheten for å ta inn ekstra lærlinger i 2022, og se på om flere teatre kan samarbeide for å kunne tilby læreplasser. Partene fremhever også viktigheten av å drøfte tiltak i virksomhetene knyttet til klima, natur og miljø for å fremme en bærekraftig utvikling.
Den Norske Opera & Ballett
På DNO&B er partene enige om å videreføre det partssammensatte utvalget som skal vurdere lønnsinnplassering av fagarbeidere. Eventuelle endringer skal inngå som en del av forhandlingene i mellomoppgjøret 2023. Partene skal også sammen utrede muligheten for å ta inn en lærling i modistfaget, og vurdere muligheten for å dele ansvaret med et eller flere teatre. FTS vant også fram med kravet om at ansatte på små verksteder (modist, skoverksted og fargeri) får et tillegg ved at de plasseres fra lønnstrinn 26 i perioder der de har et definert produksjonsansvar.
Operaen i Kristiansund
Ved Operaen i Kristiansund har partene etter mange års arbeid kommet til enighet om en etterlengtet modernisering av overenskomsten. Arbeidet med særavtaler på arbeidstid vil igangsettes etter oppgjøret.
Pensjon
Når det gjelder pensjon er det for alle tre tariffavtalene avtalt at det etableres en hybridpensjon for Fagforbundets medlemmer ved virksomhetene med virkningsdato 1.4.2022. Det skal være tilstrekkelig høyere sats for kvinner i.h.t lovens bestemmelser. Ordningen skal gi pensjonsopptjening fra første dag og første arbeidede time. Det er avtalt maksimale sparesatser. Ordningen gir en livsvarig og kjønnsnøytral pensjon, som er en forsikret kollektiv ordning som gir høyere pensjon til alle. Kostnader i utbetalingstida dekkes av arbeidsgiver.
Det er en kollektivt valgt pensjonsordning for alle nåværende og framtidige medlemmer i Fagforbundet. Nåværende medlemmer, nyansatte medlemmer og ansatte som blir medlemmer skal ha hybridpensjon. Finnes det en annen ordning i virksomheten kan den ansatte vurdere denne pensjonsordningen i stedet. For nåværende ansatte skal valg av pensjonsordning skje innen 1.7.2022. Nyansatte skal velge pensjonsløsning innen to måneder fra tiltredelsestidspunkt. De skal få informasjon om pensjonsordningene og fagforeningenes valgte pensjonsordninger. Sentrale parter utarbeider felles, omforent informasjonsmateriell som er faktabasert og nøytralt.
Det etableres et sentralt pensjonsutvalg som årlig skal evaluere hvordan pensjonsordningene og valgretten fungerer i virksomhetene, og som skal levere en rapport i forkant av overenskomstrevisjonen 2024. I den enkelte virksomhet opprettes styringsgrupper i.h.t. lovens bestemmelser.
For å ivareta medlemmenes mobilitet i sektoren skal det tas hensyn til flytting mellom arbeidsgivere. Kapital fra innskuddsordningen vil kunne konverteres til opptjent kapital i hybridpensjonen. Uføre- og etterlattepensjon videreføres som i dag. Ansatte ved Riksteatret med individuelle rettigheter til medlemskap i Statens Pensjonskasse opprettholder rettighetene. De individuelt beregnede kompensasjonsbeløpene som ble fastsatt i 2016 for de som beregningsmessig tapte på endring til innskudd, blir videreført.
Møteboka fra Riksmekleren kan i sin helhet leses her. Ved spørsmål kontakt din nærmeste tillitsvalgte.
Resultatet sendes ut på uravstemning.