19. mai lanserte Telemarksforskning rapporten “Forestillingen er avlyst” som beskriver konsekvensene av kompetanseflukten fra sceneteknisk bransje under og etter koronapandemien. Det kommer fram av rapporten at én av fire som jobber med lyd, lys, AV og sceneteknikk har sluttet i løpet av de to siste årene. Nå må flere arrangører avlyse, utsette eller nedskalere arrangementer fordi det rett og slett mangler teknikere.
Noen hovedfunn fra rapporten:
- 65 prosent av arrangørene i undersøkelsen svarte at de er usikre på om de har nok sceneteknisk kompetanse når samfunnet starter opp igjen for fullt.
- 54 prosent av arrangørene svarer at det er sannsynlig (svært sannsynlig, sannsynlig og noe sannsynlig) at planlagte arrangementer ikke kan gjennomføres i 2022 på grunn av mangel på sceneteknikk.
- 89 prosent av utleiefirmaene sier de kommer til å mangle lydteknikere, 75 prosent svarer at de kommer til å mangle lysteknikere og 89 prosent sier de kommer til å mangle riggere/scenearbeidere
- Det er vanskeligere for arrangører å få tak i teknikere til sine arrangement og prisene har gått opp. Dette vil gi størst utslag for de mindre arrangørene.
- Rapporten peker også tydelig på behovet for flere faste ansettelser, bedre sosiale rettigheter, bedre utdanningsmuligheter og sterkere fokus på helse, miljø og sikkerhet for scenetekniske arbeidere.
Selv om rapporten skisserer svært store utfordringer innenfor sceneteknisk bransje framover, peker den også på mange gode tiltak som kan iverksettes nå, blant annet å opprette lærlingplasser, sørge for flere faste ansettelser og ikke minst bedre arbeids- og lønnsvilkår. Fagforbundet Teater og Scene ser fram til å jobbe sammen med resten av feltet for å sikre alle teknikere anstendige arbeidsvilkår, og at tiltakene som foreslås i rapporten blir gjennomført.