21. september la regjeringen frem forslag (proposisjon) til Stortinget om endringer i statsbudsjettet, knyttet til økonomiske tiltak i forbindelse med koronapandemien.
Nok en gang opplever vi en manglende forståelse for vår sektors behov for forutsigbarhet. Skal vi nå de kulturpolitiske målene må virksomhetene kunne planlegge lenger frem enn for noen måneder om gangen. Ideelt burde den foreslåtte stimuleringsordningen hatt varighet minst et år frem i tid. Med en forutsetning om at ordningen avsluttes dersom smitteverntiltakene bortfaller er det liten risiko for bevilgende myndigheter, samtidig som virksomhetene får en planleggingshorisont og et handlingsrom de kan leve med.
Proposisjonen gir overordnet svært gode signaler ved at kompensasjonsordningene gradvis fases ut og sterkere insentiver til aktivitet fases inn. Stimuleringsordningen skal ivareta hele næringskjeden i kulturlivet, for slik å kunne sikre høy aktivitet i kultursektoren også etter pandemien. Fagforbundet Teater og Scene mener dette er rett kurs. Sektorens kompetanse utvikles i stor grad gjennom at ansatte og frilansere utøver faget sitt, og vi er bekymret for den kompetanseflukten vi nå er vitne til. Manglende forutsigbarhet på arrangementssiden gjør at våre fagfolk finner seg arbeid i andre sektorer. Stimuleringsordningens viktigste oppgave, foruten å oppfylle kulturpolitiske mål, må være å ivareta arbeidsplassene og kompetansen i sektoren.
Den midlertidige dagpengeordningen for frilansere og selvstendig næringsdrivende har for kultursektoren har vært et viktig tiltak. Fagforbundet Teater og Scene forutsetter at det lages løsninger for frilansere og selvstendig næringsdrivende også etter at dagens ordning varsles avviklet 1. november. Det må være en logikk i at dagpengeordningen ses i sammenheng med utvidede rammer for permittering, slik at alle som selger sitt arbeid har et sosialt sikkerhetsnett uavhengig av tilknytningsform, og så lenge pandemien varer.
Fagforbundet Teater og Scene gleder oss over at vi vant fram med at alle konsert- og kulturhus skal få anledning til å søke midler fra ordningen, også dersom de er organisert som kommunale enheter. Kommuneøkonomien har i stor grad måttet bære ekstrakostnadene under pandemien, det er derfor godt nytt at kommunale kulturhus kan søke økonomisk støtte fra nasjonale budsjetter for å ivareta og skape aktivitet i lokalt kulturliv.