Kulturdepartementet offentliggjorde i dag en utvidelse av krisepakkene for kultursektoren.
Det er positivt at denne kompensasjonsordningen omfatter flere deler av næringskjeden i kulturlivet. Krisepakken inkluderer underleverandører på lys, lyd og rigg, samt aktører som leier ut lokaler der det skal gjennomføres et kulturarrangement, herunder kultur- og konserthus.
Samtidig er Fagforbundet Teater og Scene kritiske til at ordningen kommer så sent og at den ikke har tilbakevirkende kraft lenger enn til 1.mai. Konsert- og kulturhusene har hatt inntektstap fra mars måned, det virker derfor urimelig at inntektstapet ikke kompenseres fra 1. april.
For mange av firmaene innen lys, lyd og rigg er sommermånedene med festivaler svært viktige inntektskilder. Slik sett er denne krisepakken et viktig bidrag for denne delen av kultursektoren.
For kultur- og konserthusene er derimot krisepakkens varighet frem til 1. september begrensende. Virksomheter som lever av billettsalg og publikum trenger et lengre tidsperspektiv enn to måneder frem i tid.
Fagforbundet Teater og Scene mener at utvidelsen av krisepakken viser at Kulturdepartementet anerkjenner betydningen av hele næringskjeden i kultursektoren, men om virksomhetene skal kunne sikre sysselsetting og arbeidsplasser må ordningen ha større forutsigbarhet og lenger varighet.
Så lenge salene ikke kan fylles med publikum grunnet pålagte smittevernstiltak vil det være behov for å dekke opp for manglende inntekter. Inntektssikring ut 2020 bør være et minimum. Dersom smittesituasjonen er slik at salene kan fylles vil virksomhetene heller ikke ha rett på kompensasjon, dermed vil en lenger tidshorisont ikke nødvendigvis utløse mer økonomi fra statens side. Fagforbundet Teater og Scene mener regjeringens signaler om økt aktivitet og sysselsetting må følges opp med økonomiske garantier for kultur- og konserthusene over hele landet. Det handler om et levende kultur- og lokalmiljø og det handler om arbeidsplasser.