LO Stat sin årlige Kartellkonferanse på Gol ble i år gjennomført 21. til 23. november. Kartellkonferansen samler årlig rundt 200 tillitsvalgte, innledere, presse og gjester fra inn- og utland. Konferansen er et samlingssted hvor det debateres og diskuteres sentrale temaer og nye idéer lanseres.
Fellestillitsvalgt Ola Erik Blæsterdalen deltok på vegene av Fagforbundet Teater og Scene og fikk mulighet til å ta ordet under den fagpolitiske debatten. Fokuset ble lagt på viktigheten av kultur i dagens samfunn, nødvendigheten av å nå få en tilstrekkelig og stabil finansiering av kulturinstitusjonene og viktigheten av forbud mot innleie også i kulturfeltet.
Her kan du lese hele innlegget slik det var skrevet før taletiden ble kutte til 2 minutter.
Sekretariat, kartellkonferanse, Støre og Peggy.
Jeg representerer Fagforbundets medlemmer i teatrene i Norge. Jeg vil adressere et par ting; viktigheten av kultur og at forbudet mot innleie må gjøres gjeldende for hele kultursektoren.
I et samfunn som blir mer og mer polarisert er vi helt avhengig av arenaer som bringer folk sammen og som åpner øynene for andre måter å se samfunnet på, hvor du ser personene bak meningene og hvor du kan få en forståelse av skjebnene du hører om på nyhetene. Som Tonje Brenna sa tidligere i dag er det nesten ingen fellesarenaer igjen, men kulturarenaene er nettopp slike samlingssteder.
Kultur er samfunnsbyggende. Kultur bygger forståelse på tvers av politiske ståsted, på tvers av samfunnsklasser, på tvers av alder, kjønn og kjønnsuttrykk. Kultur skaper samfunnsforståelse. Kultur fører til bedre psykisk helse. Kultur har en unik evne til å løfte fram marginaliserte stemmer som alene ikke har nok kraft til å bli hørt og forstått.
Vi er utrolig glade for den jobben regjeringa har gjort og gjør med å bedre rettigheter for arbeidstakere gjennom storrengjøringa i arbeidslivet.
Kulturbransjen er preget av at mange kulturarbeidere er arbeids- og oppdragstakere, har flere ulike tilknytningsformer, og flere arbeidsforhold eller oppdrag i det som kan beskrives som en lappeteppeøkonomi. Lovendringen som trer i kraft fra nyttår, og som tydeliggjør arbeidstakerbegrepet, er derfor veldig viktig for kultursektoren. Det vil bidra til at mange av de som i dag er ulovlige oppdragstakere vil få et ansettelsesforhold.
Men – den positive endringa må ses i sammenheng med regler for innleie. For når regjeringa nå vurderer at det skal være lov å leie inn fra bemanningsbyrå for å bemanne «kortvarige arrangementer», vil flere av de som nå er selvstendig næringsdrivende bli ansatt i bemanningsforetak – istedenfor å bli ansatt direkte der de utfører jobben.
Fagforbundet ser med bekymring på utviklingen i kultursektoren der flere av de store, offentlig støttede kulturinstitusjonene nå planlegger eller gjennomfører nedbemanning på grunn av flere år med kutt i de økonomiske rammene. Når dette gjøres uten at produksjonsvolumet reduseres tilsvarende, frykter Fagforbundet at konsekvensen vil være økt bruk av innleie av arbeidskraft også i disse institusjonene.
Det er behov for opprydding i arbeidsforholdene i kulturbransjen, og det trengs et lovverk som stimulerer til trygge arbeidsforhold, faste ansettelser og økt tariffdekning. Et unntak fra innleiebestemmelsene vil undergrave dette viktige arbeidet.
Nå må det satses på kultur.