Fredag 11. februar deltok Fagforbundet Teater og Scene i et innspillsmøte om koronatiltakspakker i Kulturdepartementet. Formålet med arbeidet er å sørge for større forutsigbarhet hvis det igjen skulle bli behov for å sette inn koronatiltak. Det arbeides derfor med et overordnet rammeverk med pakker med smitteverntiltak som kan brukes hvis det blir behov for det.
Tiltakspakkene skisserer tiltak på 5 nivåer. Fagforbundet Teater og Scene har etterlyst de medisinskfaglige begrunnelsene for tiltakene som særskilt rammer kultursektoren. Vi har også gitt innspill om at det bør gå tydelig fram hvilke kriterier som fører til at neste nivå inntrer og at til alle pakkene med smitteverntiltak må det følge med kompensasjonsordninger og lønnsstøtte som trer i kraft samtidig.
Som resten av kulturfeltet har vi oppfordret regjeringen til å velge alternativet som skisseres av Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet om at det stilles krav om smittevernfaglig forsvarlig drift, men at det ikke er en nasjonalt regulert antallsbegrensning. Fagforbundet Teater og Scene mener at de profesjonelle arrangørene må vises tillit, slik som er tilfelle med andre bransjer som er under covid-19-forskriftens §14 a Krav til smittevernforsvarlig drift ved andre virksomheter.
I en undersøkelse utført av Norsk Teater- og Orkesterforening blant medlemsinstitusjonene ble det ikke funnet noen kjente tilfeller av smittespredning blant publikum på musikk- og scenekunstinstitusjonene. Tilsvarende funn har blitt gjort ved kartlegging også blant andre kulturvirksomheter. Risikoen for å bli smitta ved kultur- og idrettsarrangementer er minimal. Det viser også en ny undersøkelse fra Danmark. Dette må få konsekvenser for hvordan norske myndigheter legger opp arbeidet med eventuelle nye restriksjoner.
Fagforbundet Teater og Scenes innspill kan i sin helhet leses her: