LO Stat sin tradisjonsrike Kartellkonferanse gjennomføres i år 20. til 21. november på Sundvolden. Kartellkonferansen samler årlig rundt 200 tillitsvalgte, innledere, presse og gjester fra inn- og utland. Konferansen er et samlingssted hvor det debateres og diskuteres sentrale temaer og nye idéer lanseres.
Foreningsleder Mari Røsjø deltok på vegene av Fagforbundet Teater og Scene og fikk mulighet til å ta ordet under den fagpolitiske debatten. Innlegget i sin helhet kan leses her:
Kjære kamerater, LO-leder og partisekretær i Arbeiderpartiet. Fagforbundet organiserer bredt innenfor hele kulturlivet, og vi i Fagforbundet Teater og Scene er en landsdekkende forening for teknisk, kunstnerisk og administrativt ansatte ved scenekunstvirksomheter. Vi organiserer både ansatte, frilansere, lærlinger og studenter i kulturbransjen.
Vi står nå foran et veiskille i kulturpolitikken. Der det tidligere har vært en tverrpolitisk enighet om de store linjene ser vi nå nye, skremmende takter fra høyresida. I Oslo foreslår byrådet å nærmest halvere tilskuddet til Oslo Nye Teater. Dette vil bety slutten for en institusjon av nasjonal betydning, rett før teatrets 100 års jubileum. Oslo Nye har 140 000 besøkende årlig, halvparten av disse er barn og unge og flertallet er fra østkanten.
I Vestfold har høyresiden samlet flertall for at Vestfold fylkeskommune trekker seg som eier av Teater Ibsen, et tradisjonsrikt regionteater for Telemark og Vestfold. Vi ser en bekymringsfull polemikk rundt Nationaltheatrets prekære behov. Akademi for scenekunst legges ned. Kloden Teater står i fare, i Bergen holder byrådet tilbake kunstnerstipend og musikk-dans-drama-linjer over hele landet står i fare for å legges ned. Nedbyggingen av kultursektoren er plutselig i full gang, og de rødgrønne må på banen.
Har du noen gang ledd, grått, eller latt deg rive med under en forestilling? Det er ekte teatermagi – en flukt fra hverdagen skapt av fagfolk. De økonomiske kuttene truer små, verneverdige håndverksfag som modist, kostymesyer og maskør- og parykkmaker. Vi har et felles ansvar for å bevare dem.
Kultur er med å bygge demokratiske samfunn. Er kunsten fri kan den fremme kritiske tanker, samfunnsforståelse og opplysning. Det er en investering i fellesskapet, og dette ligger til grunn for den norske kulturpolitikken. Dette må bringes tilbake i politikken gjennom visjoner og mål og her må de rødgrønne stå i spissen.
Nedbyggingen av kulturen kan være en medvirkende faktor til høyresidas framgang. Finnes det ikke meningsfylte kulturfellesskap så vil folk lete etter det andre steder. Kulturdeltakelse er godt for folkehelsa, det øker tilliten, toleransen og solidariteten vår. Dette er avgjørende for å skape demokratiske samfunn. Vi kan kanskje spare penger på kort sikt ved å kutte i kulturen, men på lang sikt vil det koste oss dyrt.
Skal vi vinne valget trenger vi kulturen mer enn noensinne. I en usikker verden hvor demokratiet og ytringsfriheten er under press må vi styrke kulturen og kulturelle ytringsarenaer. Takk for meg.