Regjeringen har lagt fram forslag til endringer i kulturloven og Fagforbundet har i den forbindelse levert høringssvar til Stortingets familie- og kulturkomité. I politisk turbulente tider er vi svært glade for at regjeringen vil styrke kulturloven. Forslaget vil bidra til å sikre ytringsfriheten på kulturfeltet og at kultur ivaretas i kommunal planlegging.
Det nye lovforslaget inneholder:
- En sterkere forankring av infrastrukturkravet, det vil si myndighetenes ansvar for å legge til rette for frie og uavhengige ytringer gjennom kunst og kultur.
- En lovfesting av prinsippet om armlengdes avstand, kulturen skal være fri for politisk styring.
- En ny bestemmelse om kultur i kommunal planlegging.
Les mer på Fagforbundets nettsider:
Fagforbundets høringsuttalelse
Høringsuttalelse til Prop. 6 L (2024-2025)
Fagforbundet organiserer over 400 000 arbeidstakere, hvorav om lag 7000 jobber i kommunal, statlig og privat kultursektor. Disse jobber i kulturadministrasjon- og forvaltning, bibliotek, fritidsklubb, kulturhus, kino, museum, kulturskole og scenekunstvirksomheter.
Våre innspill til forslaget til revidert kulturlov våren 2023 var:
- At alle skal ha tilgang til å delta i kulturlivet, er viktig for Fagforbundet. Det finnes likevel ikke tilstrekkelig med virkemidler til å sikre at alle lag av befolkningen bruker det offentlige velferdsgodet kultursektoren er. Lovtekstforslaget fra 2023 sørger heller ikke for dette.
- Armlengdes avstand- prinsippet tas inn i loven. Dette er viktig for Fagforbundet, innholdet i kulturproduksjoner skal ikke styres politisk.
- Et særlig vern for materiell og immateriell kulturarv må ikke svekkes av armlengdes avstand-prinsippet.
- Kravet om kulturplaner i alle kommuner støttes av Fagforbundet.
- Fagforbundet er opptatt av at fritidsklubb må lovfestes i en revidert kulturlov. FNs barnekonvensjons artikkel 31 bør kobles mot den nye lovteksten.
Kommentarer til Prop. 6 L (2024-2025)
§ 1 Infrastruktur
Fagforbundets medlemmer forteller om nedskjæringer på kulturområdet. Det kuttes i hele kommunal sektor, men det er større kutt i kultur og fritid enn i resten av tjenesteapparatet. Når vi vet hvor mye helse, forebygging, livskvalitet og frivillighet vi får ut av de kommunale kronene til kultur, betyr det at kommunenes økonomi er for svak til å ivareta et lokalt kulturliv.
For å verne kultursektoren mot de budsjettkuttene som kommer hvert år har vi ønsket en sterkere kulturlov, og en kulturlov som lovfester fritidsklubb. Samtidig utløser ikke et sterkere lovverk mer midler, og Fagforbundet ønsker at budsjettforhandlingene lokalt skal løses der, med bistand fra partssamarbeidet i kommunene.
Fagforbundets medlemmer ønsker en lovfesting av fritidsklubb. Det er behov for å sikre at barn og unge har et kultur- og fritidstilbud i sitt nærmiljø. Det er også behov for en lovfesting for å knytte fritidsklubbene juridisk sammen med det øvrige tjenesteapparatet. Andre tjenester med lovforankring er nå juridisk forpliktet til å samarbeide tverrfaglig om barn og unge, fritidsklubb «eksisterer ikke» i lovverket og faller dermed utenfor slike samarbeidsstrukturer.
Samtidig mener vi det nye infrastrukturkravet ivaretar intensjonen om myndighetenes ansvar, og at det er klokt å koble det til armlengdes avstand også i denne paragrafen.
Ettersom loven fremdeles ikke stiller noen krav som sikrer at «alle» kan delta i kulturlivet, bør det utarbeides en veileder med oversikt over tilskudd og virkemidler, også i regi av andre enn det offentlige. Det bør også utarbeides en veileder om armlengdes avstand-prinsippet.
§ 2 a) Avstand til politiske styresmakter i enkeltsaker
Det må være mulig å utforme politiske virkemidler for å sikre bred deltakelse i kulturlivet, eksempelvis. Samtidig må kunsten være fri for politisk styring. Fagforbundet mener den nye paragrafen om armlengdes avstand ivaretar balansen mellom ulike hensyn på en god måte. Det vil bli diskusjoner i kultursektoren om hva som er relevant fagkompetanse, men det vil ikke være hensiktsmessig å definere dette i lovtekst.
Det er positivt at det ikke gis unntak fra armlengdes avstand-prinsippet for pålegging eller oppmuntring til å markere merkedager.
§ 4 om nytt andre ledd
Fagforbundet ønsket at alle kommuner skal ha en kulturplan. I 2019 gjennomførte Telemarksforsking en undersøkelse som viser at kommuner som har en kulturplan bruker mer penger på kultur. Den nye paragrafen stiller krav som i praksis vil ha mye av den samme funksjonen som en kulturplan. Den vil trolig dekke behovet og samtidig ta hensyn til lokal tilpasning.
Fagforbundet mener det er vel så viktig at kultur forankres i andre kommunale planer. Vi ønsker imidlertid ikke en svekkelse i forhold til forslaget som foreligger.