Fredag 29. januar la regjeringa fram forslag til nye krisepakke. Opposisjonspartiene har tidligere overkjørt regjeringa og lansert en egen krisepakke med 23 punkter. Ap, FRP, SV og Sp har sammen flertall i Stortinget og kan dermed bestemme hva som blir den endelige krisepakka, om de blir enige seg i mellom. Fagforbundet Teater og Scene er glad for at opposisjonen sikrer at permitteringsordningen, forhøyet dagpengesats og inntektssikringen for selvstendig næringsdrivende og frilansere forlenges til 1. oktober. Krisa for kulturlivet vil vare lenger enn pandemien, vi er derfor avhengige av at tiltakene varer også etter pandemien og inn i gjenåpninga.
Kultur- og likestillingsministeren inviterte til innspillsmøte om gjenåpning av kultursektoren torsdag 28. januar. Fagforbundet Teater og Scene har i samarbeid med resten av Fagforbundet sendt inn et skriftlig høringsinnspill.
Fagforbundet ser positivt på at Kultur- og likestillingsministeren ønsker dialog med kultursektoren om veien videre og ut av krisa. Vi oppfordrer i likhet med flere andre aktører til at det nedsettes et utvalg eller en gjenåpningskommisjon for kultursektoren. Som den største aktøren for teknisk ansatte i scenekunstområdet og en bredt sammensatt medlemsmasse forankret i det lokale kulturlivet ser vi det som naturlig at vi deltar i dette arbeidet.
Høringsinnspill til gjenåpning av kultursektoren:
Fagforbundet er landets største fagforening, og organiserer bredt innenfor kulturlivet. Våre medlemmer er ansatt både kommunalt, fylkeskommunalt og statlig, og over et stort kulturfaglig felt. Blant yrkesgruppene i Fagforbundet er bibliotekansatte, kommunalt ansatte kulturforvaltere, kulturskole, ansatte ved fritidsklubber og åpne møteplasser, kino, kulturhus og museer.
Fagforbundet Teater og Scene er en landsdekkende fagforening for teknisk, kunstnerisk og administrativt ansatte ved scenekunstvirksomheter.
Fagforbundet organiserer både faste og midlertidig ansatte, og frilansere i kulturbransjen.
Forutsigbarhet og varighet også etter pandemien må til for å sikre et framtidig kulturliv
Det viktigste tiltaket for hele kulturfeltet er at alle rammene rundt er så forutsigbare og langsiktige som mulige. Krisa vil vare lenger enn pandemien, vi er derfor avhengige av at tiltakene varer også etter pandemien og inn i gjenåpningen.
Vi ser at publikums vaner nå kan endre seg og at det kan skape en usikkerhet rundt inntektene ved gjenåpning.
Vi er også bekymret for at frilansere og ansatte på kulturfeltet skal miste troen på at det går an å leve av å jobbe med kultur, i bred forstand. Kulturlivet er avhengig av en lang rekke funksjoner, med sine spesifikke krav til kompetanse. Det er viktig å beholde kompetanse og erfaring, slik at en gradvis gjenåpning kan gjennomføres.
For framtidige kulturopplevelser er det selvsagt også viktig å sikre gode rammebetingelser for skapende og utøvende kunstnere. De er en viktig del av dette bildet.
Stimulerings- og kompensasjonsordningene
Stimulerings- og kompensasjonsordningene for 2021 må nå komme raskt på plass og effektueres fortløpende. Virkemidlene må sikre at virksomhetene opprettholder aktivitetsnivået og publikumstilbudet samtidig som det må være forutsigbart at økonomiske tap som følge av pålegg fra myndighetene kompenseres.
Flere kostnader må også inkluderes, blant annet merkostnadene ved streaming/digitalisering av tilbudene, bemanning og økt tidsbruk på teknisk for- og etterarbeid ved avvikling av arrangementer og for å ivareta smittevern generelt.
Skal situasjonen med begrensede inntektsmuligheter vedvare må myndighetenes kompensasjonsordninger være mer treffsikre og kompensere for alle kostnader i teatre, opera og konserthus.
Kulturdepartementet må ikke sende regningen for å gi kompensasjon til kommunene! Kommunene har allerede store ekstra utgifter på grunn av korona, og har gjennom sin organisasjon KS gitt klart uttrykk for dette. Kompensasjonen til kulturlivet må komme som ekstrabevilgninger øremerket kulturlivet.
Kompensasjons – og permitteringsordninger må videreføres også til etter gjenåpning, og det må være mulig å åpne uten å belaste arbeidsgiver hver gang. Dersom kinoene stenger annenhver måned, kan ikke kinoen betale permitteringsdager hver gang.
Lønnstilskudd
Fagforbundet ønsker et trygt arbeidsliv for alle og ser derfor behovet for en tilpasset lønnstilskuddsordning for å få de som fortsatt er permitterte tilbake i jobb. Det er en stor psykisk påkjenning å være permittert så lenge som noen nå har vært. Vi mener dette vil være et viktig tiltak for å motvirke en kunnskapsflukt fra kulturlivet.
Etablering av utdanning for de scenetekniske fagområdene i Norge
Fagforbundet Teater og Scene opplever nå kompetanseflukt i bransjen og etterlyser tiltak for å rekruttere og beholde ansatte. Innen de tekniske fagområdene på scenekunstfeltet er det mange yrker som ikke har et utdanningstilbud i Norge. Fagforbundet har i flere år jobbet grundig med dette og har derfor et godt underlag for å raskt kunne være på plass med et solid fundament. Vårt forslag er at dette kan igangsettes som en del av Kompetanse Norge sitt bransjeprogram med studie- og opplæringstilbud som skal støtte de næringene som er hardt rammet av korona.
Frilansere
Frilansere har det mer usikkert enn noensinne, og utsiktene ser ikke lysere ut nå. Det er en gruppe som i utgangspunktet ofte har lav inntekt. For mange av dem har hele inntektsgrunnlaget nå falt helt bort. Fagforbundet Teater og Scene mener at satsen for selvstendig næringsdrivende og frilansere må opp på linje med det ordinære dagpengemottakere får. Det er positivt at det er planlagt et eget møte om sommerens festivaler og at regjeringen setter av penger for å skape et sikkerhetsnett.
Forutsigbarhet
Det er viktig med enklest mulig regelverk, som gir lite rom for misforståelser. Vi støtter Norske kulturhus sitt innspill om at det ikke gis råd i tillegg til pålegg og anbefalinger. Videre er det viktig at Kulturrådets saksbehandling ikke bidrar til svekket tillit, gjennom opplevd urettferdighet og endring av regler underveis.
Gjenåpningskomité
Fagforbundet ser positivt på at Kultur- og likestillingsministeren ønsker dialog med kultursektoren om veien videre og ut av krisa. Vi oppfordrer i likhet med flere andre aktører til at det nedsettes et utvalg eller en gjenåpningskommisjon for kultursektoren. Som den største aktøren for teknisk ansatte i scenekunstområdet og en bredt sammensatt medlemsmasse forankret i det lokale kulturlivet ser vi det som naturlig at vi deltar i dette arbeidet.