Gårsdagens pressekonferanse ga noen etterlengtede lettelser i tiltakene for kulturlivet. Fra å bare kunne ha 50 i salen blir det nå lov med 200 publikummere på innendørs arrangementer med faste tilviste plasser. Kulturministeren kom også med signaler om at regjeringen arbeider med å tilpasse antallsbegrensningene til størrelsen på lokalene, og en vurdering av hvordan koronasertifikat kan tas i bruk på arrangementer. Karantenereglene skal også forenkles slik at man kan teste seg ut av karantene tidligere.
Fagforbundet Teater og Scene er svært bekymret for virksomhetene og arbeidsplassene i kulturfeltet. Selv med disse lettelsene er tiltakene fortsatt svært inngripende. Fagforbundet Teater og Scene har siden pandemiens start vært mest opptatt av at kulturfeltet må sikres en forutsigbarhet, dette er helt avgjørende for en bransje med en lang planleggingshorisont. Kompensasjonsordningene er forbedret, men er fortsatt ikke treffsikre nok og kompenserer ikke for alle kostnader i teatre, opera og konserthus.
Fagforbundet Teater og Sene syns det er positivt at regjeringen skal utrede og tilpasse antallsbegrensningene til størrelsen på lokalene og gjøre en vurdering av hvordan koronasertifikat kan tas i bruk på arrangementer, men stiller seg svært undrende til at dette arbeidet ikke allerede er gjennomført. Vi forventer at dette nå prioriteres høyt og avklares så fort som mulig for å sikre at forholdsmessigheten i tiltakene ivaretas.
Regjeringens håndtering av tiltakene og varslingsfrister på innføring, varighet og avslutning medfører uforholdsmessige belastninger for kultursektoren. Varslingsfristene på endringer og tiltakenes innhold er for korte og vi er ikke minst bekymret konsekvensene dette har for arbeidsplassene i bransjen. Manglende forutsigbarhet skaper usikkerhet i alle ledd og unødvendig slitasje for de ansatte. Vi observerer blant annet en urovekkende kompetanseflukt i bransjen. Om rekrutteringsgrunnlaget for scenekunstproduksjonen svikter vil dette trolig påvirke sektoren negativt i lang tid fremover. For å kunne sikre et forsvarlig psykososialt arbeidsmiljø og sentrale elementer i arbeidsmiljøloven må det sikres en lengst mulig planleggingshorisont for sceneproduksjonene. Regjeringen må sikre at koronatiltakenes inngripen i kultursektoren ikke medfører unødvendige negative konsekvenser.