Regjeringa la i dag fram statsbudsjettet for 2023. Det har i lang tid blitt varslet et stramt budsjett med lite rom for nye satsninger, hvor det å bli skjermet for kutt ble varslet å være en seier. Kulturministeren er tydelig på at mange av løftene fra Hurdalsplattformen må vente, men at løftene står ved lag og skal gjennomføres på sikt.
Rammevilkårene for kulturinstitusjonene
Regjeringa fjerner endelig ABE-kuttene (den forrige regjeringens Avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform i offentlig sektor). Siden 2015 har kulturinstitusjonene årlig blitt kuttet med 0,5%. Dette har for virksomhetene i kultursektoren rammet kjernevirksomheten direkte. Det har ført til et økt arbeidspress på stadige færre faste ansatte, færre nysatsninger, mindre forestillingsformat, færre produksjoner og forestillinger, færre spillesteder, redusert internasjonal aktivitet, skrinlagte prosjekter, flere kommersielle forestillinger for å trekke et større publikum og økte billettpriser.
Dessverre innebærer allikevel kulturbudsjettet for neste år en realnedgang i rammetildelingene til kulturinstitusjonene. Med regjeringens forventede lønns- og prisvekst for 2023 ender institusjonene opp med en underdekning for niende år på rad. Fagforbundet Teater og Scene frykter at denne svekkelsen av økonomien til institusjonene kan sette arbeidsplasser i fare, og dessuten vil det ramme tilbudet til publikum.
Rehabilitering av Nationaltheatret
Fagforbundet Teater og Scene er svært utålmodige når det gjelder rehabiliteringen av Nationaltheatret, og ser fram til utredningen av kulturministerens forslag om et helt nytt teaterbygg på Tullinløkka som kobles på det gamle Nasjonalgalleriet. Det er mange hensyn må tas, men Fagforbundet Teater og Scene mener at høyeste prioritet må være å sikre at ordinær drift kan ivaretas i rehabiliteringsperioden, samt å sikre sysselsetting for alle dagens ansatte. Det er viktig å finne en helhetlig løsning på utfordringene til Nationaltheatret.
Ellers mener Fagforbundet Teater og Scene det er svært positivt at regjeringen øker fagforeningsfradraget, dette er viktig for å sikre at organisasjonsgraden ikke synker. At regjeringen har doblet fradraget siden 2021 betyr mye for våre medlemmer.
Fagforbundet Teater og Scene vil komme med ytterligere innspill til behandlingen av statsbudsjettet på Stortinget.