Fagforbundet Teater og Scene sendte denne uttalelsen til familie- og kulturkomitèen på Stortinget den 28. oktober 2022.
Fagforbundet Teater og Scenes uttalelse til regjeringens budsjettforslag for 2023
Fagforbundet Teater og Scene er en landsdekkende fagforening i Fagforbundet. Vi organiserer teknisk, administrativt og kunstnerisk ansatte ved scenekunstvirksomheter i hele landet, fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord, fra Bergen i vest til Kautokeino i øst. Fagforbundet Teater og Scene organiserer også frilansere, selvstendig næringsdrivende, lærlinger og studenter med tilknytning til scenekunstområdet.
6. oktober la regjeringen fram statsbudsjettet for 2023. Fagforbundet Teater og Scene er fornøyde med at ABE-kuttene er foreslått fjernet, men registrer med stor skuffelse at budsjettet allikevel innebærer en realnedgang i rammetildelingene til kulturinstitusjonene. Med regjeringens forventede lønns- og prisvekst for 2023 ender institusjonene opp med en underdekning for niende år på rad.
Oppsummering av hovedsaker
- Fagforbundet Teater og Scene etterlyser full kompensasjon for lønns- og prisvekst til scenekunstinstitusjonene. Riksteatret er særlig hardt rammet og den disponible rammen må styrkes for at samfunnsoppdraget skal ivaretas på en fullverdig måte.
- Fagforbundet Teater og Scene forventer at arbeidet med å gjenoppbygge institusjonsøkonomien igangsettes.
- Fagforbundet Teater og Scene er fornøyde med midlene som settes av til drift og videre utredning av rehabilitering av Nationaltheatret, men påpeker det prekære behovet for snarlig fremdrift og avklaring.
- Fagforbundet Teater og Scene etterlyser bevilgning til Teater Vestlands økte husleiekostnader.
Rammevilkår
Fagforbundet Teater og Scene mener det er svært positivt at den forrige regjeringens ABE-reform foreslås fjernet. ABE-reformen skulle føre til avbyråkratisering og effektivisering, men rammet i stedet virksomhetenes kjerneoppgaver direkte, nemlig det å utvikle scenekunst av høy kvalitet til et stort og bredt publikum. Konsekvensene av kuttene kjenner våre medlemmer på kroppen hver dag som følge av økt arbeidspress fordelt på stadig færre faste ansatte.
Dessverre ser vi allikevel en realnedgang i rammetilskuddene for scenekunstinstitusjonene. Med regjeringens forventede lønns- og prisvekst for 2023 ender virksomhetene opp med en underdekning for niende år på rad. Dette kan føre til færre sysselsatte og økte billettpriser for publikum. Fagforbundet Teater og Scene har forståelse for at det er krevende tider med krig i Ukraina og inflasjon, men frykter at de foreslåtte innstrammingene i kulturbudsjettet kan gi motsatt effekt av det regjeringen ønsker for kulturfeltet. Institusjonene sliter med ettervirkningene av pandemien, ekstraordinært høye kostnader, akkumulert underfinansiering og kompetanseflukt fra hele feltet.
Fagforbundet Teater og Scene er bekymra over at Riksteatret rammes særlig hardt i budsjettforslaget. I perioden med ABE-reform fikk Riksteatret enda større kutt enn de resterende scenekunstinstitusjonene. Skal Riksteatret kunne oppfylle sitt samfunnsoppdrag må rammetildelingen økes. Riksteatret planlegger nå med én turné mindre til våren, en direkte konsekvens blir derfor at målet om at alle skal ha et kulturtilbud uavhengig av hvor man bor blir svekket. En annen konsekvens er at antallet faste ansatte vil fortsette å synke. Samtidig vil departementet igangsette en evaluering av Riksteatret som vil se nærmere på Riksteatrets rolle og funksjon og hvordan virksomheten svarer på behov og utfordringer som finnes på scenekunstområdet. Vi reagerer på at regjeringen først vil kutte i rammen og så evaluere teatrets rolle og funksjon.
Fagforbundet Teater og Scene registrerer at midler til særskilte mangfoldsatsninger som enkelte institusjoner har mottatt i perioden 2020-2022 ikke er videreført i rammen for 2023, men i stedet skal fordeles fra spillemidlene som prosjektmidler. Det er positivt at tilskuddene som overføres til spillemidler skal videreføres på samme nivå som i 2022, men allikevel må vi understreke at en omfordeling fra rammetilskudd til prosjektfinansiering vil svekke institusjonenes mulighet til langsiktig planlegging, som vi frykter at kan føre til forringede arbeidsvilkår. At midlene trekkes fra rammetilskuddet fører også til at institusjonene med delt finansiering får mindre forutsigbarhet i de regionale tildelingene.
Arenautvikling
Det er gledelig at det foreslås 15 millioner til videre utredning av rehabiliteringen av Nationaltheatret. Det er også helt avgjørende at det samtidig er satt av 25 millioner til å videreføre arbeidet med nødvendige tiltak for at bygget skal kunne brukes inntil videre. Fagforbundet Teater og Scene er allikevel svært utålmodige og bekymra for framdriften. Det er en stor belastning for våre medlemmer å jobbe i et fysisk dårlig arbeidsmiljø på ubestemt tid.
Fagforbundet Teater og Scene er glade for å se at Black Box Teater sikres midler til å dekke økte kostnader til leie og investeringer i nye midlertidige lokaler. Dette er nødvendig skal teatret kunne fortsette å gi et godt tilbud til publikum når bygget skal rives og bygges opp på nytt.
Teater Vestland får økte husleiekostnader neste år da de flytter inn i Nynorskhuset. Både fylke og kommune har bevilget midler i tråd med det økte behovet, mens staten del av bevilgningen på 2,08 mill. kr mangler i regjeringens forslag til statsbudsjett. Dette vil ramme både ansatte og publikum, og ikke minst få konsekvenser for det lokale kulturlivet. Redusert turnévirksomhet vil føre til færre arbeidsplasser og det er arbeidsfolk som rammes, i en bransje som allerede sliter med en kompetanseflukt som vi så vidt har begynt å se konsekvensene av.
Selv om det i 2023 ikke er funnet rom for å igangsette nye byggeprosjekter er det positivt at igangsatte prosjekter videreføres i tråd med prosjektenes framdrift. Dette er særlig viktig for ombyggingen av Sentralbadet i Bergen til scenekunsthus, nye lokaler til Operaen i Kristiansund og modernisering av teaterbygningen til Den Nationale Scene i Bergen.
Organisering og struktur av scenekunstfeltet
Fagforbundet Teater og Scene er tydelige på at oppgaveoverføringene til Kulturrådet må reverseres. Forvaltningen av tilskuddet til samtlige scenekunstinstitusjoner, som inngår i den samme nasjonale infrastrukturen for produksjon og formidling, må samles under Kulturdepartementets forvaltning og på samme budsjettpost.
Departementet varsler at de vil se på mulighetene for å redusere antall navngitte tilskuddsmottakere på departementets budsjettområde og innlemme disse i søkbare tilskuddsordninger. Fagforbundet Teater og Scene stiller seg undrende til hvordan dette grepet vil ivareta de overordnede kulturpolitiske målene særlig med tanke på bredde og forutsigbarhet. Det skal legges vekt på at arbeidet forankres i nær dialog med sektoren og berørte aktører, noe som vil være helt avgjørende. Søkbare tilskuddsordninger vil slik vi ser det også kunne komme i konflikt med målet om flere i hele, faste stillinger. Fagforbundet Teater og Scene forventer at den nasjonale infrastrukturen av scenekunstinstitusjoner sikres som navngitte tilskuddsmottakere direkte på statsbudsjettet.
Fagforbundet Teater og Scene mener at arbeidet med klima og bærekraft i kunst- og kultursektoren må intensiveres og konkretiseres, og forventer at vi får muligheten til å bidra i arbeidet. Våre medlemmer er i stor grad de som setter de kunstneriske visjonene ut i live og har mange innspill og idéer til hvordan produksjonen og arbeidet kan bli mer bærekraftig og miljøvennlig.
Annet
Fagforbundet Teater og Scene viser til innspill fra Fagforbundet og Norsk Teater og Orkesterforening, NTO.
Mari Røsjø,
Fagforeningsleder
Fagforbundet Teater og Scene