Tirsdag 16. februar klokken 09:10 er det besluttet å holde åpen høring i Stortingets familie- og kulturkomité om representantforslag om å lage en plan for en trygg gjenåpning av kulturlivet når smittesituasjonen åpner for det. Mari Røsjø skal holde innlegg som nummer to på vegene av Fagforbundets medlemmer. Høringen gjennomføres som en videkonferansehøring og vises direkte på Stortingets nett-tv.
Programmet for høringen kan lese på stortinget.no. Høringen kan sees fra starten ved å spole tilbake i avspilleren og blir lagt i Stortingets videoarkiv etter at høringen er ferdig.
Innlegget kan også leses her:
Takk for at vi får delta i denne høringa. Mitt navn er Mari Røsjø og jeg er leder for Fagforbundet Teater og Scene. Fagforbundet er landets største fagforening med nesten 400 000 medlemmer. I kultursektoren organiserer vi ansatte i kommunale kulturtjenester, kino, kulturhus, museer samt scenekunstinstitusjonene.
Gjenåpningsplanen må håndtere utfordringene med covid-19 mer treffsikkert enn det som har vært tilfelle så langt. Teater, opera, konsert- og kulturhus er avhengige av å planlegge for lang tid framover, derfor må tiltakene være så forutsigbare og langvarige som mulig.
Kommunene har gått med store økonomiske tap. Vi er redd kulturarbeidere forsvinner fra kommunene, og at vi mister kompetansen som bidrar til å binde det kulturelle økosystemet sammen. Overføringer til kommunene må settes inn i den kulturelle grunnmuren, slik at både fritidsklubber, kulturskole, bibliotek og kulturkonsulenter får tilført nødvendige ressurser og får gjort jobben sin.
Det er kommunene som må ta ansvaret for å ivareta sitt lokale kulturliv gjennom krisa. Det bør derfor vurderes om de kan forvalte noen av stimulerings- og kompensasjonsmidlene selv, og benytte sin kunnskap om lokale forhold til å gjøre de riktige prioriteringene.
Det er blitt gjentatt at kulturen var det første som ble stengt ned og vil være det siste som åpner opp.De som rammes lengst og hardest av dette er de som er siste ledd i produksjonen. Mange av disse er ufrivillig frilansere og selvstendig næringsdrivende som ikke blir kompensert tilsvarende det dagpengemottakere får. Kunst og kultur er spesielt viktig nå i denne tida, også som ytringsrom og møteplass. Fagforbundet oppfordrer sterkt til at gjenåpningsplanen er ambisiøs på at kulturlivet skal prioriteres tidligere i gjenåpninga av samfunnet.
Fagforbundet opplever dessverre at store deler av kulturlivet ikke har fått være med i dialogen med myndighetene så langt. Vi frykter at mye kunnskap om feltet ikke er med når planen utformes. Vi oppfordrer til at det nedsettes en gjenåpningskommisjon. Som den største aktøren for teknisk ansatte i scenekunstområdet og med en bredt sammensatt medlemsmasse i det lokale kulturlivet ser vi det som naturlig at vi deltar.
Vi opplever nå kompetanseflukt i en bransje som er avhengig av en rekke funksjoner, med spesifikke krav til spisskompetanse. Denne kompetansen er også viktig for å ivareta at en gjenåpning kan gjennomføres på en trygg måte.
Innen de tekniske fagområdene i scenekunstfeltet er det mange yrker som ikke har en offentlig godkjent utdannelse i dag. Vi har i flere år jobbet med et slikt tilbud og kan raskt være på plass med fagplaner for disse yrkene. Vi foreslår at dette arbeidet kan igangsettes som en del av Kompetanse Norge sitt bransjeprogram med studie- og opplæringstilbud som støtter de næringene som er hardt rammet av korona, parallelt med utvikling av fagutdanning.
Takk for oss.